Oryginalne tortille robione są tylko z jednego typu mąki – kukurydzianej. Takie placki to idealne rozwiązanie dla osób ograniczających lub uczulonych na gluten.
Co warto wiedzieć: gluten nadaje wszelkim ciastom sprężystości i lepkości. W domowych warunkach, jedynie doświadczony kucharz jest w stanie bez tego białka poradzić sobie z kruchymi, kukurydzianymi tortillami. Aby nasze gotowanie było łatwe, szybkie i przyjemne (bo przygotowanie tortilli takie właśnie powinno być!) – proponujemy Wam przepis na wariant kukurydziany z dodatkiem mąki pszennej. Gwarantujemy, że tortille będą perfekcyjne!
Składniki (6 porcji):
- mąka kukurydziana (200 g),
- mąka pszenna (100 g),
- oliwa z oliwek (4 łyżki),
- ciepła woda (120 ml),
- sól (1 łyżeczka).
Przygotowanie:
Przesianą mąkę mieszamy wraz z wodą i solą w misce – gdy ciasto w trakcie wyrabiania zacznie robić się gładkie, dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Ciasto przykryte ściereczką (można podsypać mąką, aby się nie kleiło) odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie dzielimy je na 6 części i z każdej formujemy kulkę, którą następnie wałkujemy do rozmiarów naszej patelni i grubości ok. 2 mm – na obsypanym mąką blacie. Na rozgrzaną, suchą patelnię kładziemy nasze tortille i smażymy po kilka minut z obu stron. Tortille gotowe – teraz pozostaje pytanie, z czym je podamy?
Nasze propozycje to m.in. tortille z farszem mięsnym, wegetariańskim lub burrito śniadaniowe!
Porada:
Tak przygotowane tortille można pociąć na małe trójkąty i podsuszyć w piekarniku przez ok. 20 minut, w temperaturze ok. 120 stopni Celsjusza. Otrzymamy wtedy domowej roboty, doskonałe nachosy, które możemy zajadać z przepyszną salsą!